
Twarogowe ciasto z owocami
Ciasto jest banalnie proste w wykonaniu i wyjątkowo smaczne. dodatek twarogu sprawia, że ciasto jest bardziej zwarte i wilgotne. Sok, który puszczają owoce podczas pieczenia dodaje ciastu jeszcze więcej owocowego smaku i soczystej wilgoci. Można użyć dowolnych owoców, ja wykorzystałam truskawki i czereśnie.

Twarogowe ciasto z owocami
Ingredients
- 700 g truskawki
- 300 g czereśnie
- 50 g masło ok. może być mniej
- 450 g mąka orkiszowa
- 250 g twaróg chudy
- 125 g erytrol lub inne słodziwo
- 15 g proszek do pieczenia
- 100 ml mleko
- 100 ml olej rzepakowy
- 1 szt jajko
Instructions
- Owoce myjemy, drylujemy czereśnie, usuwamy szypułkę z truskawek. Kroimy na kawałki.
- Mieszamy suche składniki na ciasto, dodajemy mokre - poza masłem. Wyrabiamy ciasto. Wałkujemy i wykładamy do formy o wymiarach ok. 30x40 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem. Dociskamy dłonią, aby uzyskać delikatny brzeg ciasta.
- Wierzch ciasta smarujemy warstwą masła i wykładamy na nie owoce. Pieczemy ok. 30-35 minut w 180 st. C.