
Waniliowy budyń jaglany
Technicznie rzecz ujmując jest to bardziej kaszka jaglana, którą wykonuje się tak samo jak klasyczną kaszkę manną lub kukurydzianą. Jednak wartość odżywcza kaszy jaglanej jest znacznie większa. Dlatego polecam każdemu smakoszowi budyniów i kaszek, szczególnie dla osób, które potrzebują wykluczyć ze swojej diety gluten.
2 porcje:
4 łyżki kaszy jaglanej, najlepiej zmielonej w młynku
400 ml mleka, może być roślinne
1 laska wanilii
3 łyżki erytrolu lub innego słodziwa
Kaszę wkładamy do suchego garnka na włączonej kuchence. Prażymy chwilę, by pozbyć się goryczy. Dolewamy mleko.
Laskę wanilii przecinamy wzdłuż, ściągamy ziarenka i dodajemy do mleka. Samą laskę także dodajemy – wyciągniemy ją pod koniec gotowania.
Gdy mleko zacznie się gotować zmniejszamy trochę temperaturę gotowania i gotujemy często mieszając, do czasu, aż masa zgęstnieje. Gdy tylko zacznie gęstnieć wyciągamy łupinkę wanilii.
Jeśli nie mamy młynka, by ją zmielić możemy wsypać całą kaszę. Gdy kasza trochę zmięknie wyciągamy łupinkę wanilii i całość blendujemy na gładką masę.
Do budyniu można użyć dodatków – wiórek kokosowych, maku, rodzynek, orzechów, kakao, owoców. Można podzielić masę na porcje i do każdej wykorzystać inny dodatek. Wykładając budyń do szklanek warstwami uzyskamy ciekawy wizualnie i smakowo efekt.