Kucharzyca w związku ze smakiem
  • Strona główna
  • Kuchnia
  • Dietetyka – współpraca
  • O mnie
  • Galeria pomysłów
  • Polityka prywatności
  • Search Icon

Kucharzyca w związku ze smakiem

Waniliowy budyń jaglany

Waniliowy budyń jaglany

3 marca, 2016

Technicznie rzecz ujmując jest to bardziej kaszka jaglana, którą wykonuje się tak samo jak klasyczną kaszkę manną lub kukurydzianą. Jednak wartość odżywcza kaszy jaglanej jest znacznie większa. Dlatego polecam każdemu smakoszowi budyniów i kaszek, szczególnie dla osób, które potrzebują wykluczyć ze swojej diety gluten.

2 porcje:

4 łyżki kaszy jaglanej, najlepiej zmielonej w młynku
400 ml mleka, może być roślinne
1 laska wanilii
3 łyżki erytrolu lub innego słodziwa

Kaszę wkładamy do suchego garnka na włączonej kuchence. Prażymy chwilę, by pozbyć się goryczy. Dolewamy mleko.
Laskę wanilii przecinamy wzdłuż, ściągamy ziarenka i dodajemy do mleka. Samą laskę także dodajemy – wyciągniemy ją pod koniec gotowania.
Gdy mleko zacznie się gotować zmniejszamy trochę temperaturę gotowania i gotujemy często mieszając, do czasu, aż masa zgęstnieje. Gdy tylko zacznie gęstnieć wyciągamy łupinkę wanilii.

Jeśli nie mamy młynka, by ją zmielić możemy wsypać całą kaszę. Gdy kasza trochę zmięknie wyciągamy łupinkę wanilii i całość blendujemy na gładką masę.

Do budyniu można użyć dodatków – wiórek kokosowych, maku, rodzynek, orzechów, kakao, owoców. Można podzielić masę na porcje i do każdej wykorzystać inny dodatek. Wykładając budyń do szklanek warstwami uzyskamy ciekawy wizualnie i smakowo efekt.

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)
  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to print (Opens in new window)

Przepisy

Post navigation

NEXT
Chlebek pomidorowy
PREVIOUS
Zupa dyniowa z ciecierzycą

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Kategorie

  • Bez kategorii
  • O jedzeniu
  • Porady żywieniowe
  • Przepisy
    • Danie główne
      • Bez mięsa
      • Mięsne
      • Ryby
      • Zupy
    • Kolacja
    • Na słodko
      • Babeczki
      • Ciasta
      • Ciastka
      • Desery
      • Drożdżowe
      • Słodkie przekąski
    • Pieczywo
      • Bułki
      • Chleby
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Śniadaniownia
      • Pasty kanapkowe
      • Placki i naleśniki
      • Zbożowe i kasze
    • Sosy, musy, dipy
    • Thermomix
    • W szklance
      • Napoje
      • Smoothie
      • Soki
    • Wegańskie
    • Wegetariańskie
    • Zapiekanki
  • Recenzja
  • Suplementacja
Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy

Facebook

Facebook

Instagram

Instagram has returned invalid data.

Obserwuj mnie!

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6 857 other subscribers

zBLOGowani.plTasty Query - recipes search engine
rondelOdszukaj.com - przepisy kulinarne
przepisy kulinarneMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
FlyB - KulinariaFoodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Przepisy na każdą okazję - Katalog SmakówLista Blogów Kulinarnych

© 2023   Zawartość bloga objęta prawami autorskimi. Kopiowanie treści bez zgody autorki jest niedozwolone.