
Warzywa z perłowym kuskusem w sosie kokosowym
Może już zauważyłyście, pieczone warzywa zdominowały moją kuchnię. Tym razem pieczona brukselka, smażona dynia z czosnkiem i kasza w sosie na bazie mleka kokosowego.
Nie jest to stricte przepis. To pomysł na warzywa na talerzu.
O tym, jak dynia smakuje najlepiej przeczytacie tutaj: DynioweLove
Do tego pieczona brukselka, która najlepiej smakuje pieczona. Brukselkę kroję na połówki i ćwiartki. Marynuję w oleju z dodatkiem soku z cytryny oraz przypraw: soli i garam masala. Piekę w 180 st. C przez ok. 30 minut.
Kiedy nie mam tyle czasu, podsmażam na patelni, na dość dużym „ogniu”.
Wystarczy do tego dodać łyżeczkę kurkumy, pół łyżeczki curry i dwie, trzy łyżki mleka kokosowego więcej. Warzywa wymieszać z ugotowanym kuskusem lub inną, dowolną kaszą lub makaronem. Ja polecam kuskus perłowy lub razową kaszę bulgur. Gwarantuję pyszne danie.