Go Back

Kotlety z kaszy jaglanej i buraka

Servings 10 szt

Ingredients
  

  • 1 pęczek botwina lub 1-2 buraki
  • 1 szklanka kasza jaglana
  • 1-2 szt jajko
  • 1/2 szt cebula
  • 1 łyżeczka olej kokosowy
  • przyprawy: sól, pieprz, kolendra mielona

Instructions
 

  • Kaszę gotujemy w wodzie, w stosunku 1:1. przez ok. 25 minut.
  • Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju kokosowym. Bulwę botwiny kroimy w w drobną kostkę lub ucieramy na tarce, dodajemy do cebuli. Dusimy przez ok. 5 minut i dodajemy pokrojone łodygi botwiny (bez zielonych liści). Doprawiamy do smaku.
  • Dodajemy podgotowaną kaszę i jajko. Wyrabiamy masę, jeśli będzie za sucha dodajemy drugie jajko. Masa powinna być rzadka, ale dać się uformować w rękach. Formujemy placki w ręce i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st. C