Kucharzyca w związku ze smakiem
  • Strona główna
  • Kuchnia
  • Dietetyka – współpraca
  • O mnie
  • Galeria pomysłów
  • Polityka prywatności
  • Search Icon

Kucharzyca w związku ze smakiem

Wytrawne ciasto z papryką i pomidorami

Wytrawne ciasto z papryką i pomidorami

11 maja, 2016

Kolejny przepis z cyklu zagubionych. Się zagubił, ale już się znalazł :)

To pyszne drożdżowe ciasto nie należy do szybkich, jednak jego przygotowanie, choć długie, to pozostaje proste. Rezultat jest tak pyszny, że nie będziecie żałować ani minuty spędzonej na przygotowania.

 

Składniki:

450 g mąki orkiszowej
150 g chudego twarogu lub tofu
150 ml letniej wody
50 ml wrzątku
60 g suszonych pomidorów (jeśli ze słoika to bez zalewy, dobrze odsączonych)
3 papryki (żółta, zielona, czerwona)
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka rozmarynu
2 łyżeczki suszonych drożdży
1-2 łyżeczki soli (sprawdźcie, jak słone są pomidory, może nie potrzeba dodawać w ogóle)

Paprykę myjemy, wykrawamy gniazda i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do ok. 180 st. C Gdy na skórce pojawią się pęcherzyki wyciągamy paprykę. Po ostudzeniu obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Pomidory kroimy w paski i zalewamy wrzątkiem.

W letniej wodzie rozrabiamy drożdże i dodajemy do mąki wymieszanej z solą i rozmarynem. Dodajemy koncentrat pomidorowy, paprykę, twaróg i pomidory razem z wodą, którą zostały zalane. Ciasto wyrabiamy ok. 5 minut i zostawiamy do wyrośnięcia.

Po 5 minutach ciasto znowu ugniatamy i przekładamy do formy, w której będzie pieczone. Zostawiamy przykryte ściereczką na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie smarujemy wierzch olejem lub oliwą i posypujemy solą. Pieczemy w piekarniku przez 45 minut w temperaturze 180 st. C.

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)
  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to print (Opens in new window)

Pieczywo, Przepisy, Wegetariańskie
chlebek, ciasto, pieczone, pomidory suszone

Post navigation

NEXT
Pasta z awokado i liści rzodkiewki
PREVIOUS
Dwuskładnikowe kulki mocy

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Kategorie

  • Bez kategorii
  • O jedzeniu
  • Porady żywieniowe
  • Przepisy
    • Danie główne
      • Bez mięsa
      • Mięsne
      • Ryby
      • Zupy
    • Kolacja
    • Na słodko
      • Babeczki
      • Ciasta
      • Ciastka
      • Desery
      • Drożdżowe
      • Słodkie przekąski
    • Pieczywo
      • Bułki
      • Chleby
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Śniadaniownia
      • Pasty kanapkowe
      • Placki i naleśniki
      • Zbożowe i kasze
    • Sosy, musy, dipy
    • Thermomix
    • W szklance
      • Napoje
      • Smoothie
      • Soki
    • Wegańskie
    • Wegetariańskie
    • Zapiekanki
  • Recenzja
  • Suplementacja
Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy

Facebook

Facebook

Instagram

Instagram did not return a 200.

Obserwuj mnie!

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6 917 other subscribers

zBLOGowani.plTasty Query - recipes search engine
rondelOdszukaj.com - przepisy kulinarne
przepisy kulinarneMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
FlyB - KulinariaFoodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Przepisy na każdą okazję - Katalog SmakówLista Blogów Kulinarnych

© 2021   Zawartość bloga objęta prawami autorskimi. Kopiowanie treści bez zgody autorki jest niedozwolone.