Kucharzyca w związku ze smakiem
  • Strona główna
  • Kuchnia
  • Dietetyka
  • O mnie
  • Galeria pomysłów
  • Polityka prywatności
  • Search Icon

Kucharzyca w związku ze smakiem

Zielony chlebek

Zielony chlebek

15 kwietnia, 2016

Zwykle z ugotowanych ziemniaków robię placki, ale czasem przyjdzie pomysł na ciasto. Inspiracją był przepis, który zwrócił moją uwagę, gdy przeglądałam magazyn Slowly Veggie. Przygotowałam bezglutenową wersję chlebka z zielonymi warzywami. 
Warzyw można użyć dowolnych i w dowolnym kolorze. Ja jednak postawiłam na zielony i wybrałam zielony groszek, szczypiorek i szparagi.

Ważne jest, aby ugotowane ziemniaki dobrze ugnieść tłuczkiem do ziemniaków lub przecisnąć przez praskę. Nie należy ich miksować ani blenderem ani w melakserze. Wtedy masa stanie się bardzo wodnista i nie będzie jej można wykorzystać. 

200 g ugotowanych ziemniaków
200 g mąki kukurydzianej
200 g mąki owsianej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczka zielonej czubrycy lub ziół prowansalskich
1 łyżka oliwy z oliwek
350 g jogurtu naturalnego
50 g zielonego gorszku
pół pęczka szparagów
pół pęczka dymki ze szczypiorkiem

Szparagi oczyszczamy, odłamujemy zdrewniałe łodygi. 
W misce mieszamy mąki, przyprawy, sodę i proszek do pieczenia. 
Do ziemniaków dodajemy jogurt, groszek i pokrojoną dymkę. Mieszamy do połączenia składników. Następnie dodajemy partiami suche składniki, mieszając dokładnie aby nie powstały grudki. Mieszamy łyżką lub przy użyciu miksera na najwolniejszych obrotach. 

Keksówkę smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką lub bułką tartą lub wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej połowę ciasta. Układamy 3-4 łodygi szparagów wzdłuż formy. Wykładamy pozostałą część ciasta i na niej także układamy pozostałe łodygi szparagów delikatnie wciskając je w ciasto.

Ciasto pieczemy ok. 40 minut w 180 st. C.
Kroimy po ostudzeniu.

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)
  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to print (Opens in new window)

Chleby, Kolacja, Pieczywo, Przekąski, Przepisy, Śniadaniownia, Wegetariańskie, Zapiekanki
bez mięsa, chlebek, pasztet, pieczone, szparagi, warzywa, zapiekanka

Post navigation

NEXT
Deser kokosowo-śliwkowy
PREVIOUS
Kotleciki z tuńczyka i ziemniaków

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Kategorie

  • Bez kategorii
  • O jedzeniu
  • Porady żywieniowe
  • Przepisy
    • Danie główne
      • Bez mięsa
      • Mięsne
      • Ryby
      • Zupy
    • Kolacja
    • Na słodko
      • Babeczki
      • Ciasta
      • Ciastka
      • Desery
      • Drożdżowe
      • Słodkie przekąski
    • Pieczywo
      • Bułki
      • Chleby
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Śniadaniownia
      • Pasty kanapkowe
      • Placki i naleśniki
      • Zbożowe i kasze
    • Sosy, musy, dipy
    • Thermomix
    • W szklance
      • Napoje
      • Smoothie
      • Soki
    • Wegańskie
    • Wegetariańskie
    • Zapiekanki
  • Recenzja
  • Suplementacja
Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy

Facebook

Facebook

Instagram

Instagram did not return a 200.

Obserwuj mnie!

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6 915 other subscribers

zBLOGowani.plTasty Query - recipes search engine
rondelOdszukaj.com - przepisy kulinarne
przepisy kulinarneMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
FlyB - KulinariaFoodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Przepisy na każdą okazję - Katalog SmakówLista Blogów Kulinarnych

© 2021   Zawartość bloga objęta prawami autorskimi. Kopiowanie treści bez zgody autorki jest niedozwolone.